steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Vad är andlighet?

Andlighet har flera definitioner. Det sägs att andlighet främst avser själslivet, det är ett koncept som utgår från tron om att alla människor har en typ av inneboende ande, eller ett visst psyke.

Andlighet går att förknippa med olika begrepp, till exempel helighet, fromhet, själfullhet, religiositet, mysticism och spiritualitet. Sökande och tro är två saker som andlighet kan handla om. Från 1960-talet har yngre människors sökande bidragit till att det bildats nya sekter och trossamfund. Andligheten behöver dessutom inte inbegripa en tro på något transcendent eller övernaturligt. Det kan även innebära ett utövande eller en beundran av litteratur, musik, konst och så vidare, till exempel olika känslor.

Andra saker som går att förknippa med andlighet är drömresor, inre resor, meditation, regression, healing, seanser, helt enkelt olika saker som utmanar människor till att tänka ännu större, som får alla att ta en titt inåt. Vissa delar av andligheten kan betraktas som irrläror inom kristenheten.

Andligheten har alltså en rad olika betydelser beroende på vem man frågar. Enligt vissa finns det inga rätt eller fel, så länge grunden är att ta en titt i sig själv och tänka större.