steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Meditation – en typ av andlighet

Inom västvärlden är meditation ett begrepp som innebär olika metoder för mental och kroppslig avslappning, i kombination med att man koncentrerar på ett föremål, företeelse eller en föreställning. Vissa väljer att uttala ett ord tyst, ett mantra, eller välja en punkt att titta på, fokusera på andningen, uppmärksamma ljud som de hör i sin omgivning, eller fokusera på hela sin kropp.

Vissa som mediterar väljer att fokusera på sin energicentra i sin kropp, alltså det som kallas för chakras. Andra fokuserar hellre på bön, lyssnar på vägledda meditationer eller liknande.

Det finns olika typer av meditation och vanligtvis sitter man ner, men ibland utförs det liggande. Det finns även former som utförs när du rör på dig, promenerar eller liknande. Det vanligaste sättet att meditera är dock att sitta och slappna av med slutna ögon, gärna med benen korslagda. Syftet med meditation är att du ska stilla sinnet, alltså försöka tysta de tankar som ”invaderar” hjärnan, de mer automatiska tankarna som många av oss har. Meditation ska då skapa förutsättningar som hjälper dig hitta ditt inre lugn, samt hjälpa dig utveckla förmågan att hantera alla känslor och tankar.