steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Rastafari

På 1930-talet i Jamaica utvecklades Rastafari, vilket är en monoteistisk religion. Denna religion tillhör de så kallade abrahamistiska religionerna och Haile Selassie sägs vara guden i Rastafari. Selassie var mellan år 1930 till år 1974 kejsare i Etiopien. Religionen har inte någon officiell trosbekännelse på samma sätt som andra religioner. Rastafarins huvudsakliga tro är att alla svarta personer är mer överlägsna än de vita, och att de kommer att härska över världen. Det låter lite mer extremt än vad det egentligen är.

Högtider

Etiopien sägs motsvara himlen för alla rastafarier. Julen sker i början av Januari och nyår i september. En annan sak som firas är Selassies och Marcus Garveys födelsedag, Marcus Garvey föddes år 1887 och var en politiker i Jamaica. Han sägs ha förutspått kröningen av Selassies och anstiftat ”Tillbaka till Afrika”-rörelsen vilken är väldigt viktig inom rastafari. På hans födelsedag hedras hans minne genom afrikansk dans och poesiuppläsning.

Ett evigt liv

Medlemmarna i Rastafari tror inte på ett efterliv direkt, de tror att efter döden börjar reinkarnationen. Det innebär alltså att de tror att alla har ett evigt liv, och därför finns det inte någon sorts ritual vid begravningar som markerar slutet av livet. De anser dock att det är viktigt att följa föreskrifterna som finns för att få ett evigt liv.

Allt naturligt anses vara heligt inom Rastafari, och detta är en sak som alla bygger livet kring. En vanlig sak inom religionen är att odla grönsaker själv. Cannabis anses vara en naturlig och helig sak inom religionen, och det har under lång tid varit vanligt att de inom Rastafari röker marijuana.