steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Odling – bra för välmåendet

Många som odlar och har ett stort växtintresse anser att det bidrar till att de mår bättre rent psykiskt. Det finns studier på detta och för många blir odlingen lite som mindfulness. Är du intresserad av att börja odla kan du i följande text få information om hur du börjar.

Kom igång med odlingen

Första steget mot att börja odla är att köpa hem fröer och det finns massor av olika sorters fröer att välja bland. Det finns till exempel flera sorters grönsaker du kan odla. Till exempel morot, gurka, tomat, chili, bönor och sallad. Du kan även sätta fröer som ger blommor och andra växter.

Förutom att du behöver ha fröer behöver du också införskaffa näringsrik jord och något att sätta fröna i. Till en början kan det räcka med mindre krukor eller tomma avklippta mjölkkartonger, vilket är en klassiker.

När du bestämt dig för vilka fröer du vill ha är det bra om du samtidigt läser på om hur grönsaken ska sättas och vad den behöver för att växa och må bra. Vissa grönsaker kräver mer vatten och solljus än andra, vilket du behöver ta hänsyn till.

Du kan börja med att sätta fröna inomhus redan under februari-mars. Men det bör dröja fram till maj-juni tills att du sätter ut plantorna utomhus. Det är för att vårens nätter kan vara kalla och det händer att det blir frost om nätterna, vilket plantorna oftast inte överlever. Du kan sätta plantorna i pallkragar, krukor eller direkt i trädgårdslandet.