steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Att finna den yttre och inre friden

Många religionspsykologer är överens om att religion till stor del uppkommit ur människans behov av att finna mening. Att förstå sin plats i universum. Särskilt vid tider av kris fungerar ofta andligheten som ett medel att finna frid och balans. Oavsett trosåskådning finns det vissa gemensamma faktorer som kan fungera avstressande och rogivande.

Det yttre rummet

Att leva i röra har en uppjagande effekt på de flesta människor. Heliga rum som exempelvis kyrkor, synagogor och moskéer har tvärtom en lugnande inverkan, och det beror inte enbart på trosåskådningen. De är alla fridfulla och består av stora, rena ytor och kan till och med få den mest inbitne ateisten att finna frid. På liknande vis är det avstressande att ha ett rent hem. Till och med ett prydligt skrivbord kan fungera lugnande. Vid en flytt är allt huller om buller och för att slippa stressen är det klokt anlita professionell flyttstädning som inte bara gör jobbet rätt utan också skonar dig från den tunga och påfrestande uppgiften.

Ta en stund på dagen

En annan metod att finna lugnet i vardagen är meditation och mindfulness. Att meditera är en komponent i många religioner men kan lika väl utövas av den icke troende. Skapa gärna en ren miljö utan distraktioner, och ge dig en lugn stund varje dag för att bara få vara.