steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

Religioner och alkohol

De abrahamitiska religionerna kan sägas ha ett motsägelsefullt och komplicerat förhållande till alkohol. Inom kristendomen går det att finna alkohol inom både teologin och i traditionen. Judendom inkluderar alkohol i många av sina ritualer, medan Islam förbjuder berusning via alkohol.

Kristendomen har rötter i judendomen och delar en positiv syn på vindrickandet. Idag går det bra att som kristen dricka vin gjord på Cabernet Sauvignon som går att hitta i många olika varianter hos Vinoteket. Cabernet Sauvignon är en välkänd vindruva från arten Vitis vinifera. Denna blå druva används flitigt inom vinframställning då den är liten och har ett tjockt skal. Detta resulterar i viner med många smakämnen, mycket tanniner och hög syra.

Vinets särställning i kristendom

I Nya Testamentet i Bibeln går det att läsa om hur Jesus ofta drack vin tillsammans med sina lärjungar. En av de första underverk som Jesus utförde var att förvandla vatten till vin vid ett bröllop. Nattvarden sägs gå tillbaka till traditioner bland judarna och är nu en av de mest viktiga kristna riterna. Vid nattvarden dricker deltagarna vin och äter bröd vid altaret och erkänner då att Jesus var son till Gud. Detta praktiseras av katoliker och ortodoxa kristna över hela världen.