steg3.se – Allt du behöver veta om andlighet och religion

De fem världsreligionerna

De fem största religionerna i världen sägs ha över fem miljarder anhängare. Detta innebär att de allra flesta människor i världen tillhör en av dessa religioner. Varje religion har en egen geografisk spridning vilket visar en tusentals års historia och hur de olika religionerna har bidragit till hur samhället har formats.

Här kommer lite kort om de fem största religionerna.

Kristendomen

Kristendomen anses vara den allra största religionen i världen. Grunden till denna lades av Jesus för ett par tusen år sedan. Idag är kristna ceremonier och högtider en väldigt stor del av samhället, speciellt det västerländska. Det sägs att man bör försöka sträva efter goda värderingar som kristen, som respekt och medmänsklighet.

Högtider och ceremonier

Kristendomen har ett flertal kända högtider, de vanligaste är:

  • Jul – Jesus födelse
  • Påsk – firas till minnet av Jesus bortgång och uppståndelse.
  • Advent – firas som förberedelser för ankomsten av Jesus.

Judendom

Judendomen är, enligt vissa, en förfäder till Kristendomen. Judendomen är dessutom runt 4000 år gammal, alltså dubbelt så gammal som den populära Kristendomen. Trots detta är Judendomen den minsta religionen bland de fem världsreligionerna. Det sägs även att Judarna inte fått ett besök från Messias, som Jesus i Kristendomen, utan de väntar fortfarande.

Högtider och ceremonier

  • Pesach – en av de allra viktigaste högtiderna är Pesach, judisk påsk, och firas till minnet av uttåget till Kanaans land, från Egypten.
  • Jom Kippur – försoningsdagen. En högtid som infaller tio dagar efter nyårsdagen. Denna högtid innebar 24 timmars fasta, bekänna synder och söka försoning igen med Gud.
  • Sukkot – lövhyddofesten. Detta är en skördefest på åtta dagar. Det firas som minne av en ökenvandring som kom efter en flykt från Egypten. Många judar som firar Sukkot väljer att bygga en egen lövhydda som minne då judarna bodde i hyddor efter flykten.

Islam

Den allra yngsta religionen är Islam, som sägs vara runt 1400 år gammal. Dock har denna religion växt en hel del och anses idag vara störst, efter Kristendomen. Den har runt 1,5 miljarder följare runt om i världen. De flesta anhängare finns dock i Asien, Afrika samt mellanöstern. Mellanöstern är även hem till Mecka, vilket är den heliga platsen för muslimerna.

Buddhism

Buddhismen är en religion som kretsar runt Buddha, som anses vara grundaren till religionen. De flesta av Buddhismens högtider handlar om händelser i grundarens liv, till exempel hand uppvaknande, födelse samt död. Buddhister sägs avstå från droger och alkohol och bör besöka templet regelbundet.

Hinduism

Den femte religionen är Hinduismen. Denna religion har ett flertal inriktningar och ett stort antal olika gudar. Det som är gemensamt för alla riktningar är reinkarnation. Det är enkelt förklarat återfödelse, att när du dör kommer du återfödas i en ny livsform. Det sägs att om du har mycket bra karma vid döden kommer du återfödas högre i kastsystemet.